Lagring og backup av bilder

For en tid tilbake opplevde jeg kanskje noe av det mest kritiske som kan skje når man har digital lagring av bilder, nemlig at lagringsløsningen jeg hadde gikk i frø! En disk hadde røket og jeg fikk ikke tilgang til alle bildene. Heldigvis ble ikke skaden for stor da jeg hadde tatt noen backuper underveis. Men rutinene for lagring og backup hadde svakheter. Så etter MYE jobbing fikk jeg gjenskapt mesteparten av bildene.

Sikkerhetskopier på mer enn ett media er superviktig ved digital fotografering og bildebehandling!

I kjølvannet av denne hendelsen måtte jeg jo bygge opp en ny løsning som skulle være bedre enn den jeg hadde. Den er nå bygget opp rundt en NAS-server hjemme for lagring hjemme med opplasting av bilder til bildetjenesten Jottacloud på nett.

NAS-serveren

Valget falt på liten boks fra Buffalo Technology kalt Linkstation 441D. Boksen er relativt liten og tar ikke mye plass (23x18x13 cm). I tillegg så er den stillegående og merkes knapt når den kjører. 22-165-611-TS

Enheten kommer som en diskløs server med plass til 4 disker og støtter RAID 0,1,5,10 og JBOD. Selv valgte jeg å sette opp 2 RAID 1 sett (dvs speiling av disker) for å spre risiko litt. Har da to disksett på hhv 2 og 3 TB. (2x2TB + 2X3 TB). Kostnaden på en slik enhet er ikke spesielt stor. GS.no selger denne for snaue kr 2300,-. Western Digital RED disker for NAS ligger på ca 11-1200,- for en 3TB. Så en komplett løsning med disker koster litt men kan anbefales! Du får MYE lagring for pengene.

buffalo_linkstation_441d_4-bay_nas_box_2
Det er plass til 4 SATA disker i kabinettet.

Men skulle ikke ditt bildearkiv/arkiveringsbehov være så stort, kan en mindre NAS være aktuell, eks. Buffalo Linkstation 220. Det viktigste er at du kjører speiling på diskene slik at du er sikret dersom den ene diske ryker. Vi vil jo ikke miste data.

Husk at det er ikke spørsmål OM en disk vil krasje, men NÅR!

Lagring i Skyen

For å ikke bare ha data tilgjengelig på egen disk, så har jeg også valgt å legge en kopi utenfor huset og i skyen. Jeg falt selv ned på den norske løsningen JottaCloud.no. Med en hyggelig månedpris kan man lagre så mye «data man vil» fra både PC, nettbrett og mobil.For de med mindre bheov er det gratis opp til 5GB lagring. Alt blir synkronsiert og tilgjengelig på internett der man er. I tillegg er selskapet norsk og opererer under norske personvernlover, noe som også er en stor fordel. Se nettsiden Deres for mer informasjon på www.jottacloud.no.

Skjermbilde 2016-01-19 11.08.17

Backup fra NAS til Jottacloud

Ettersom NAS-boksen kjører et eget operativsystem, kan man ikke installere noen synkroniseringsagent direkte på denne. Man må gå via egen PC. Last ned Jottacloud for Windows som er en synkroniseringsagent som sørger for å laste opp alle nye og endrede filer til nettet.

Jottasync

Ettersom synkronsieringsagenten kan benytte UNC-baner (eks. \\bildeserver\bildearkiv) trenger man ikke å koble/mappe diskene opp. PCen vil da stå mellom NAS-serveren og Jottacloud og synkronisere nye og endrede filer.

For meg tok det litt tid for å få hele arkivet på nett da jeg har mye bilder i mitt arkiv. Så hvor lang tid det tar for deg, vil avhenge av mengden bilder du har samt hvilken internettlinje/kapasitet du disponerer.

Et par tips til

  • Husk at det er ikke spørsmål om en disk vil ryke eller ikke. Det er bare spørsmål om når. En disk kan holde flere år avhengig av bruken.
    • NAS-disker står gjerne på hele tiden og slites mer. Vurder å lagen plan for å bytte ut disker FØR de ryker.
    • Eksterne disker som tilkobles via USB håndteres ofte litt røffere. De kan derfor ha litt kortere levetid!
    • Hører du klikke-lyder fra disken er dette et tegn på at disken kan ha en skade. Ikke overse disse signalene!
  • Dropbox er en annen skyløsning, som er gratis for mindre datamengder intill 5GB. Dropbox fungerer så og si likt som JottaCoud. Den har også en en synkroniseringsagent mot en mappe på din egen PC.
  • Å legge alle dokumenter/bilder/filmer på en PC/disk er høy risiko. Disker har begrenset levetid og de ryker når det minst passer. I tillegg kan du bli utsatt for brann, tyveri eller lynnedslag. Det er ofte billigere å å lage en enkel backupløsning enn ta begrenset backup. Gjennoppretting via proffesjonelle som driver med dette kan often blir mangegangen dyrere.
Reklamer

En kommentar om “Lagring og backup av bilder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s